matematykaszkolna.pl
Belka Łukasz: rysunekP1 i P2 =3 kN q=2kN/m L=6M i robie analogicznie ∑Fix=0 ; Rax=0 ∑Fiy=0 ; −P1+Ray−q*L+Rby−P2=0 ∑Nia=0 ; P1*L/4−q*L*L/2+Rby*L−P2*(L/4+L)=0 i teraz mam pytanie o Moment sily wzgledem punktu ze np biore punkt P2 i robie takie rownanie czy o to chodzi? bo mi coś doktorka wyjechała z sinusem 90* ze ta strzalka P2 idac do belki ma 90* ∑Mic=0 ; P*(L/4+L+L/4)−Ray*(L+L/4)−Rby*L/4+Q*L*L/2=0
5 wrz 20:58
Łukasz: no i jeszcze jak ktos by mogl rozpisac mi sily normalne tnące i gnące bo nie wiem jak sie za to zabrac ;\
5 wrz 21:10
Artur_z_miasta_Neptuna: daj mi 10 min ... wrzucę skana ... kiedy poprawka z mechany
6 wrz 08:55
Artur_z_miasta_Neptuna: http://imageshack.us/photo/my-images/11/belkagq.jpg/ w razie pytań ... pytaj
6 wrz 10:08
Artur_z_miasta_Neptuna: kwestia kąta 'padania' siły jest bardzo ważna ... jeżeli siła nie pada prostopadle (równolegle) na belkę, to należy ją ROZŁOŻYĆ na składowe (x'ową i y'kową) w celu wyznaczenia sił reakcji podpór w obu tych kierunkach (czyli R oraz H)
6 wrz 10:28
Łukasz: Powiem tak, bardzo ciekawy sposób rozwiązania belki i dzieki za przedstawienie go, tylko u nas jakoś inaczej się to liczy. My tą belkę "wycinamy myślowo" rozkladamy na 0≤x1≤L/4 i robimy sily normalne tnące i gnące, potem analogicznie dla L/4≤x2≤L, co do terminu poprawki jeszcze nie ustalony emotka ale juz wiem jak to liczyć bo byłem dzisiaj na konsultacjach u doktorki która nie była zbyt przyjemna, ale za to wytłumaczyła, Pozdro i dzięki jeszcze razemotka
6 wrz 23:15